2010. február 19., péntek

Tosca - J.A.C. (2005)

 

Tracklist:
1. Rondo Acapricio 
2. Heidi Brühl 
3. Superrob 
4. John Lee Huber 
5. Pyjama 
6. The Big Sleep 
7. Damentag 
8. Naschkatze 
9. Züri 
10. Sala 
11. Forte 
12. No More Olives
 
Label: Studio !K7
 
Szóval az úgy volt, hogy Kruder és Dorfmeister valamikor a kilencvenes évek elején gatyába rázták a bécsi downtempo szcénát, ami annyira jól sikerült nekik, hogy azóta is az ő csecsükből szopják az osztrákok, hogy mi fán terem a nyugodalmas elektronikus zene. Nagy klasszikus a The K&D Sessions című dupla remix-válogatásuk, amin olyan előadók számait gondolták újra, mint Roni Size, a Bomb The Bass, Count Basic, vagy Rainer Trüby. Csináltak még egy DJ-Kicks remix albumot a !K7-nek, és még egyéb remekműveket, de aztán – legalábbis ami a fő csapásirányt illeti –, szétváltak útjaik. Peter Kruder a Madrid de Los Austrias-szal megcsinálta a (szerintem kevésbé sikerült) Peace Orchestrát, Richard Dorfmeister pedig Rupert Huberrel együtt létrehozta a Tosca nevű duót.
A J.A.C. című album, ami Dorfmeister és Huber fiainak, Joshua, Arthur, és Conrad nevének kezdőbetűit viseli, az ötödik a sorban, és véleményem szerint a legjobban sikerült. Az a fajta downtempo muzsika ez, ami nem puding, nem szüttyögős, mégcsak nem is bárgyú, sokkal inkább teli van energiával, mozgalmassággal, és főként nagyon szexi (ahogyan az ismeretlen részeg mondaná a mokka cuka melletti lépcsőn: "lájtosan kefélős"). Rögtön a második trekk tökéletes hangulatot teremt Samia Farah finoman füstös vokáljával, jól megalapozva a további érzékletesen adagolt lüktetését az albumnak. Az album abszolút csúcspontja a "Zuri" című nóta, ha erre kelsz reggel, akkor biztos, hogy nem történhet semmi baj aznap, egész nap ezt fogod dúdorászni.
Tökéletes mű elejétől a végéig, azt javaslom (ugye, Zsuzsi?) tegyétek magatokévá, és ajándékozzátok meg magatokat és szeretteiteket ezzel a csodálatos zenei orgazmussal.
Jó hétvégét! discogs/myspace/facebook

2 megjegyzés: